warzywa

Bomby witaminowe w ogrodzie? Czemu nie, zobacz jak przygotować grunt jesienią.

Wyobraź sobie, że jest środek lata, a właśnie naszła Cię ochota, na zdrową i orzeźwiającą sałatkę lub surówkę. Co robisz? Biegniesz do supermarketu? – Nieee, idziesz do własnego ogródka i zrywasz świeżą sałatę, rzodkiewkę, czy inne warzywa. Własny warzywniak to prawdziwy skarb. Właśnie dla tej przyjemności i witamin podpowiemy Ci jak przygotować grunt jesienią, aby wiosną i latem cieszyć się obfitymi zbiorami.

Po pierwsze: dokończ jesienne zbiory!

Rzodkiewka

Co ciekawe, jeszcze we wrześniu możemy siać rzodkiewkę, aby prawidłowo rosła powinniśmy okryć ją specjalną włókniną lub folią perforowaną, tuż po zasianiu rzodkiewki w gruncie. Rzodkiewka bardzo dobrze rośnie jesienią, ponieważ wtedy jest odpowiednia wilgotność powietrza.

rzodkiewka

Szpinak

Aby długo cieszyć się świeżym szpinakiem na początku października powinniśmy przykryć grządkę agrowłókniną.

Pietruszka

Tak samo możemy przedłużyć żywotność pietruszki naciowej, w tym przypadku agrowłókninę nakładamy na koniec października. Takie nakrycie na pietruszce możemy zachować przez całą zimę, dzięki temu szybciej rozkwitnie jesienią.

Brokuły

Brokuły oraz kalafiory zabezpieczymy przed mrozem poprzez okrycie ich folią, a następnie włókniną.

ogródek

A teraz rozpocznij prace porządkowe w jesiennym warzywniku.

W tym celu niezbędny będzie kompostownik. Do niego będziemy wyrzucać wszystkie zdrowe pędy przekwitniętych roślin. Natomiast przegniłe owoce oraz zgrzybiałe pędy roślin kompostujemy w innym miejscu lub zakopujemy w ziemi, ponieważ takie elementy sprzyjają rozmnażaniu się bakterii i pleśni. A to może powodować różne choroby roślin.

Po oczyszczeniu ziemi z wierzchniej warstwy roślin przekopujemy glebę na głębokość szpadla. W tym czasie możemy oczyścić glebę z resztek roślin i chwastów. W tym celu najlepiej sprawdzają się widły amerykańskie, zdecydowanie łatwiej wchodzą w ziemię, spulchniają ją i ułatwiają wyciągnięcie chwastów. Usunięte korzenie odrzucamy w miejsce, gdzie będą mogły się rozłożyć (nie do kompostownika).

Przewracamy ziemię po to, aby ta zimą zamarzła, co spowoduje zabicie wszystkich patogenów glebowych. Takie działanie przywraca pierwiastki na wierzchnią warstwę, ponieważ w czasie letniego sezonu przeszły w głębsze warstwy ziemi.

kompost

Jesienne nawożenie gleby:

Do nawożenia najlepszy będzie obornik lub kompost. Bardzo dobrze również sprawdzają się nawozy zielone. Zimą taki nawóz rozkłada się i wzbogaca ją w związki odżywcze oraz mineralne. Po nawożeniu gleby obornikiem, warto ją ponownie przekopać.

Jeśli w naszym ogrodzie mamy piaszczysty typ gleby, możemy ją wzbogacić w próchnicę poprzez nawożenie kompostem albo obornikiem. Takie działanie sprawi, że poprawimy jej plastyczność oraz wzbogacimy ją w składniki pokarmowe. Oprócz tego możemy nałożyć 5 cm warstwę gliny na powierzchnię gleby i przekopać na głębokość szpadla.

Natomiast jeśli mamy glebę typowo gliniastą, możemy rozluźnić jej strukturę poprzez zmieszanie jej z piaskiem o grubych ziarnach, drobnym żwirem i kompostem lub obornikiem.

W przypadku kiedy gleba jest zbyt kwaśna, wystarczy jesienią zastosować dolomit lub kredę mieloną.

Dodaj Komentarz