jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka – jak ją uprawiać i jakie ma wymagania i właściwości?

Jagoda kamczacka to kolejna skarbnica zdrowia, która jest bardzo prosta w uprawie. Trzeba poświęcić jej jedynie troszeczkę uwagi. Tutaj dowiecie się jak ją uprawiać i jak wiele ma właściwości zdrowotnych.

Jagoda kamczacka

To suchodrzew jadalny. Istnieje wiele odmian, które wypuszczają owoce o różnej wielości i smaku. Niektóre z nich są bardziej słodkie i bardzo smaczne, a niektóre smakują identycznie jak leśne jagody. Krzewy te nie wymagają od nas dużo, są proste w uprawie. A owoce możemy zbierać już na końcu maja i początku czerwca.

Krzew ten ma pokrój kulisty lub lekko wzniesiony. Może dorastać nawet do 2 metrów wysokości. Pędy krzewu są sztywne, pokryte złuszczającą się korą. System korzeniowy jest płytki ale rozgałęziony.

Jagoda kamczacka kwitnie już w kwietniu. Jeśli chcemy mieć owoce, powinniśmy zasadzić dwa krzewy jagody kamczackiej różnych odmian obok siebie. Najsmaczniejsze odmiany to „Wojtek” i „Atut”.

Jagoda kamczacka właściwości

  • wzmacnia organizm
  • wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą
  • ma działanie przeciwzapalne
  • wspomaga detoksykację organizmu
  • hamuje procesy starzenia
  • obniża ciśnienie krwi
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • ma dużo witamin A, B i C
  • jest bogata w żelazo, miedź, jod, antocyjany, flawonoidy oraz kwasy organiczne

P1000607

Jagoda kamczacka uprawa 

Wymagania glebowe

Jagoda kamczacka nie ma dużych wymagań glebowych. Co najważniejsze, te krzewy są odporne na mrozy i susze. Podczas suszy tracą liście, ale na drugi rok odradzają się na nowo (sprawdziliśmy to w swoim ogrodzie). Ich kwiaty wytrzymują przymrozki nawet do -8 stopni Celsjusza. Lubią glebę lekko próchniczą, lekko kwaśną o pH powyżej 5,5. Lubią miejsca słoneczne oraz delikatnie zacienione. Jeśli chcemy, aby roślina miała dużo owoców i dobrze rosła, przez zasadzeniem krzewów powinniśmy nawieźć glebę kompostem lub obornikiem i przekopać ją.

Jak my to zrobiliśmy?

Przed zasadzeniem jagody kamczackiej nawieźliśmy ją obornikiem, przekopaliśmy ziemię. Na spód daliśmy jeszcze torf, który spulchnił glebę. Przed zasadzeniem jagody kamczackiej, korzenie krzewu moczyły się w wodzie przez 2 godziny. Po wkopaniu jagody, wokół niej rozsypaliśmy grubą warstwą kory, która zakwasza glebę i utrzymuje wilgoć. Dzięki temu krzewy pięknie zakwitły i wydały smaczne owoce.

Podlewanie jagody kamczackiej

Pomimo tego, że jest odporna na suszę jagoda kamczacka powinna być podlewana wiosną, w czasie kwitnienia, zawiązywania owoców oraz ich dojrzewania.

Przycinanie jagody kamczackiej

Możemy przycinać dopiero po 5-6 latach od ich zasadzenia. Wtedy wykonujemy przycinanie odmładzające, w tym celu wycinamy najstarsze pędy owocujące.

Jagoda kamczacka najsmaczniejsze odmiany 

  • jagoda kamczacka Wojtek
  • jagoda kamczacka Atut

Dodaj Komentarz