Jak suszyć zioła zebrane w ogrodzie?

Mięta, koper, czy pietruszka to zioła, które są niezbędne w kuchni przez cały rok. Tutaj podpowiemy jak suszyć świeżo zebrane zioła i jak je przechowywać, aby móc z nich korzystać w każdej chwili.

Kiedy zbierać zioła?

Zioła do suszenia zbieramy w ciepły i słoneczny dzień. Najlepiej zerwać je jeszcze przed południem, kiedy rosa już zejdzie, a prażące słońce jeszcze nie rozgrzeje zbyt mocno roślin.

Zioła tniemy przy pomocy sierpa, noża lub nożyc. Warto ścinać je na wysokości około 15 centymetrów nad ziemią. Ziół nie zrywamy ręcznie, ponieważ wtedy możemy wyrwać korzenie, przez co zioła w tym miejscu już nie odrosną.

Wskazówka

Jeśli chodzi o zbiór mięty, tymianku, bazylii, szałwii lub oregano, to należy zebrać je jeszcze przed kwitnieniem. W tym czasie mamy maksymalną ilość związków aromatycznych w roślinie.

W jaki sposób suszyć zioła?

Po zebraniu ziół przeglądamy dokładnie wszystkie gałązki. Odrywamy zżółknięte listki, części porażone przez choroby, usuwamy z nich wszelkie szkodniki poprzez potrząśnięcie kępką ziół.

Zebrane i czyszczone zioła układamy na gazie i ścierkach, aby mogły przeschnąć. Później zbieramy zioła w bukiety, wiążemy je, a następnie wieszamy w miejscach gdzie jest dobry obieg powietrza. Jednak musimy pamiętać o tym, aby pomiędzy bukietami zachować luz. Nie mogą się one ze sobą dotykać. Do suszenia ziół najlepsze są zacienione miejsca, gdzie temperatura nie przekracza 35 stopni Celsjusza.

Suszenie ziół w ten sposób trwa od paru dni do nawet dwóch tygodni.

Źródło: pixabay.com

Źródło: pixabay.com

Kiedy zioła są już dobrze wysuszone?

Wtedy, gdy liście zaczynają się kruszyć, łodygi pękają i wydają charakterystyczny trzask podczas łamania.

Jak suszyć zioła w domu?

Jeśli nie mamy gdzie wywiesić naszych ziół, zawsze możemy ususzyć je w domu przy pomocy piekarnika lub suszarki do grzybów.

  • Suszenie ziół w piekarniku

W tym przypadku ustawiamy piekarnik na około 30 stopni Celsjusza suszymy zioła przy uchylonych drzwiczkach. Dzięki temu woda szybciej odparuje z ziół.

  • Suszenie ziół w suszarce do grzybów i owoców

To najszybszy sposób na suszenie ziół w domu. Zamontowany w niej nawiew przyspiesza uchodzenie pary wodnej. Tego typu suszarkę warto ustawić gdzieś w ustronnym miejscu w domu. W przypadku suszenia mięty wydziela się intensywny zapach, który może przyprawić nas o ból głowy.

Jak przechowywać zasuszone zioła?

Zioła przechowujemy w szczelnych pojemnikach. Ważne jest, aby miejsce było suche. Najlepiej będzie, jeśli przechowamy je w słoikach wykonanych z ciemnego szkła.

 

Dodaj Komentarz