cięcie orzecha wloskiego

Przycinanie orzecha włoskiego – jak to się robi?

Nadszedł czas, kiedy każdy profesjonalny ogrodnik oraz amator zastanawia się, kiedy przyciąć orzecha włoskiego. Nie jest to łatwy temat, ponieważ do dziś ustalenie najlepszego terminu cięcia jest kwestią dyskusyjną.

Po co przycinać orzecha włoskiego?

Cięcie orzecha jest niezbędne, jeśli chcemy mieć drzewo, które będzie obficie owocować. Dzięki temu drzewo będzie miało pięknie rozrośniętą koronę.

Jak przeprowadzić cięcie orzecha włoskiego?

Tutaj musimy zwrócić uwagę na możliwość wystąpienia płaczu orzecha. To zjawisko, które pojawia się po ścięciu gałęzi. W tym momencie z ran orzecha zaczynają wypływać soki. Dzieje się tak przeważnie wiosną, kiedy ciśnienie płynów w orzechu jest zbyt wysokie. Takie sączące się rany stwarzają idealne środowisko dla patogenów, które mogą wywoływać różne choroby. Dodatkowo powoduje bardzo powolne gojenie się ran.

Kiedy przyciąć orzecha włoskiego?

Według niektórych ogrodników najlepszym czasem do przycinania orzecha włoskiego jest wczesna wiosna, tuż po przejściu przymrozków. W tym momencie soki w drzewie dopiero powoli się budzą.

Inni twierdzą, że najlepszym momentem na przycinanie orzecha włoskiego jest czas, kiedy młode przyrosty mają długość około 5 centymetrów. W tym czasie soki zwalniają tempo.

Oprócz tego, orzecha włoskiego możemy przyciąć na przełomie maja i czerwca. W tym okresie drzewo skupia się na tworzeniu tkanki bliznowatej.

Natomiast cięcia formujące i sanitarne możemy wykonywać od początku lata do końcówki sierpnia.

orzech włoski cięcie

Źródło: pixabay.com

Przycinanie orzecha włoskiego po zasadzeniu

Nowo posadzone drzewko powinniśmy poprowadzić tak, aby jego pień miał wysokość od 50 do 100 cm. Przycinanie sadzonki wykonujemy w sierpniu, jedno-pędowe orzechy skracamy do 120 – 150 cm. Rozgałęzione oraz wyrośnięte drzewka orzecha potrzebują przycięcia pędów o 1/3 długości, a przewodniki powinny być skrócone na wysokości 140-160 cm.

W przypadku rozgałęzionych lub słabych drzewek nie wykonujemy cięcia.

Natomiast u sadzonek, które były szczepione usuwamy jedynie pędy wyrastające z podkładki.

Kiedy najlepiej rozpocząć kształtować koronę orzecha włoskiego?

Tego typu przycinanie wykonujemy po 4 roku życia drzewka. Jeśli wykonamy je zbyt wcześnie, spowodujemy tym samym spowolnienie owocowania. Warto pamiętać o tym, że najwięcej owoców zawiązuje się na pędach, które rosną poziomo. Dlatego starajmy się np. obciążać czymś gałęzie, które zbyt mocno stawiają się do pionu.

Przy wykonywaniu cięcia formującego należy usunąć konary, które są zamieszczone zbyt gęsto. Najlepiej pozostawić od 6 do 8 pędów bocznych. W wyniku przycięcia korona powinna być piętrowa i dosyć luźna. Taki zabieg ochroni orzecha włoskiego przed chorobami oraz zapewni dokładne oświetlenie wszystkich owoców.

Cięcia sanitarne orzecha włoskiego

Chore gałęzie drzewa należy jak najszybciej wyciąć. Orzech włoski nie potrzebuje również pędów, które rosną do środka korony lub pokładają się na siebie. Takie gałęzie zawsze przycinamy w miejscu, w którym się rozszerza oraz łączy z pniem.

Maść ogrodnicza

W celu uniknięcia wystąpienia chorób drzewa, warto zasmarować rany po cięciu maścią ogrodniczą z środkiem grzybobójczym.

Dodaj Komentarz